Borstvoedingsbeleid

Het is belangrijk dat jullie als ouders weloverwogen keuzes kunnen maken voor jullie kindje. Kraamzorg Joke Nijkerk helpt jullie door het aanbieden van professionele zorg en de juiste informatie. Wat mag je op het gebied van zorg rondom de voeding voor jullie kindje van mij verwachten?

 1. Tijdens de zwangerschap denk je na over de voeding voor jullie kindje. Om samen met je partner een juiste keuze te kunnen maken, informeer ik jullie over de verschillen tussen borst- en flesvoeding. Laat je ook informeren door diverse borstvoedingsorganisaties. Op deze pagina lees je hier meer over en vind je de links naar de websites. Er zijn ook diverse borstvoedingscursussen te volgen voor een uitgebreide uitleg en een juiste voorbereiding.
 2. Direct na de geboorte wordt de baby bloot tegen de moeder aangelegd. Terwijl ik zorg voor rust, genieten jullie dit eerste bijzondere uur van elkaar. Ook als je ervoor kiest om geen borstvoeding te geven, is huid op huid contact erg belangrijk.
 3. Je pasgeboren baby voelt jouw warme huid en gaat vaak zelf al op onderzoek uit naar de borst. Als je baby ongestoord zijn gang kan gaan, is er een grote kans dat hij de borst vindt en het presteert om direct te drinken. Die eerste kleine slokjes zijn van groot belang voor de baby. Wanneer je je kindje binnen één uur na de bevalling aanlegt, wordt deze ervaring opgeslagen in de hersenen van de baby. De volgende keer aan de borst, herinnert hij zich precies hoe dit werkt. Dit eerste uur wordt ook wel het ‘gouden uur’ genoemd.
  Er zijn nog meer voordelen te benoemen voor het snel en frequent aanleggen van de baby:

  • Zo wordt de eerste borstvoeding genoemd. Colostrum bevat veel antistoffen en heeft een laxerende werking. De darmen van de baby worden snel leeggemaakt en dit verkleint de kans dat het kindje geel wordt.
  • Door borstvoeding trekt de baarmoeder samen. Hierdoor blijft het bloedverlies beperkt en is er minder kans op infectiegevaar.
 1. De baby mag dag en nacht bij de moeder blijven. Ik zorg voor de juiste uitleg en ondersteuning, zodat jullie beide kunnen wennen aan de borstvoeding. De meeste moeders produceren na verloop van tijd voldoende moedermelk. Toch is geen vrouw hetzelfde en gaat het niet altijd zoals je dat graag zou willen. Ik voorzie je van goede en eerlijke adviezen. Daarnaast hanteer ik de richtlijnen van veilig slapen. Deze zijn hier te vinden.
 2. De baby mag drinken naar behoefte en dat is in de eerste weken heel vaak. Je bent meestal 8 tot 12 uur per dag aan het voeden. Jouw baby is er nog niet klaar voor om lang achter elkaar te slapen. Nachtvoedingen horen er echt bij in de eerste weken. In de kraamweek zorg ik ervoor dat je overdag voldoende kunt rusten.
 3. Als de baby gezond en voldragen is en daarnaast effectief drinkt, is bijvoeding vaak niet nodig. Colostrum en borstvoeding bevatten veel gezonde vetten en voedingstoffen. Dit is belangrijk voor de groei en ontwikkeling van de baby. Een baby heeft voldoende reserves aan vocht en vetten voor de eerste 24 tot 48 uur. Samen met jullie, als ouders, en in overleg met de verloskundige, houd ik in de gaten of alles goed gaat met jullie kindje. Zo nodig informeer ik jullie over bijvoeding.
 4. Ik verzorg de uitleg over mogelijke houdingen bij borstvoeding. Leer zelf wat prettig is voor jou en bij welke houding de baby goed drinkt. Pijn hoort niet bij borstvoeding. Uiteraard moeten de borsten de eerste dagen wel even wennen. De baby op een juiste manier aanleggen, voorkomt een hoop ongemak. In de kraamweek leer ik je zelfstandig en zonder grote problemen te voeden. Na deze week weet je precies waar je op moet letten.
 1. Soms heeft de baby bijzondere zorg nodig. Misschien kunnen jullie hierdoor tijdelijk niet bij elkaar zijn of is jullie kindje nog niet in staat om goed te drinken. Op dat moment wordt de zorg tijdelijk van mij overgenomen door het moeder en kind centrum of het ziekenhuis. Uiteraard is ook daar de juiste hulp rondom borstvoeding aanwezig. Bij jullie thuiskomst neem ik indien nodig contact met hen op over mogelijke aanvullingen op de overdracht. Mocht het nodig zijn, kan er altijd een beroep gedaan worden op een lactatiekundige. Ik onderhoud ook goede contacten met de lactatiekundigen uit de regio.
 2. Jonge baby’s kunnen in de war raken door een fopspeen, met als gevolg dat ze minder goed drinken aan de borst. Ook kunnen ze minder borstvoeding krijgen omdat ze door moeheid voedingen missen. Ik adviseer om in het begin geen fopspeen of fles te gebruiken. Indien de baby toch bijvoeding nodig heeft, geef ik dit door middel van een cupje of door vinger-voeden.
 3. Na afloop van de kraamtijd kun je voor een goede begeleiding terecht bij het consultatiebureau en/of de lactatiekundige. Ik informeer je over de borstvoedingsorganisaties. Vrouwen die zich inzetten voor deze organisaties hebben zelf ervaring en geven na het volgen van een training advies aan andere moeders. Deze hulp is gratis, je vindt de verschillende organisaties op www.borstvoeding.nl
 4. Na een tijdje geven de meeste vrouwen met veel gemak en plezier borstvoeding. Ik raad je aan om de eerste zes maanden alleen moedermelk aan te bieden. Daarna heeft je baby ook ander voedsel nodig. Blijf borstvoeding geven zolang jij en je baby dat fijn vinden.