Handige info

(voor, tijdens en na de kraamtijd)

De twee streepjes van je test vertellen je dat je mag proosten met bubbels zonder alcohol. Er komt een mini-jij aan. Je bent zwanger! Bestel die babydoos. Bedenk werknaam, roepnaam, tussennaam en bijnaam. Koop een lijstje voor de eerste echofoto en praat tegen je buik. Shop uni, blauw en roze. Houd dagboeken bij en knutsel een geboortekaartje. Wandel binnen in de wondere wereld van informatie die over baby’s gaat. Bereid je goed voor en lees ook onderstaande eens aandachtig door.

Zwanger en nu

Hele encyclopedieën met kennis worden over je uitgestort door mensen met en zonder verstand van zaken wanneer er een babybuikje onder je trui opdoemt. De beste tip die ik je kan geven: luister naar de verloskundige en lees betrouwbare informatie.

Ik heb al wat voor je op een rij gezet. Hieronder vind je informatie die betrekking heeft op je zwangerschap.

  • Lees deze brochure met algemene informatie voor de zwangere vrouw en haar partner.

  • Weet jij eigenlijk wat de gevolgen zijn voor je kindje als je rookt of drinkt tijdens de zwangerschap? Lees er alles over in deze brochure.
  • Tijd voor baby-inkopen. Maar wat heb je eigenlijk nodig? Check de uitzetlijst van de Consumentenbond.
  • Je kunt tijdelijk bierkratjes onder je bed parkeren maar er zijn ook klossen die je kunt huren. Kijk eens op de site van Duxxie voor klossen, kraampakket en ondersteek.
  • Wil je weten wat jouw zorgverzekeraar vergoedt aan kraamzorg? Vind hier alle vergoedingen per zorgverzekeraar.

In de kraamweek

In de kraamweek zelf word je natuurlijk goed begeleid door de kraamzorg. Toch is het verstandig om je vooraf al voldoende in te lezen over zaken die komen gaan, of beslissingen die je van tevoren moet nemen.

Borstvoeding of flesvoeding

Je baby heeft uiteraard voeding nodig om te groeien. Jij kiest voor borst- of kunstvoeding. Vooral over borstvoeding valt een heleboel te lezen en te leren. Om je een goede indruk te geven heb ik al de nodige informatie voor je verzameld.

Mooi om te zien. Het samenspel van moeder en kind in beeld gebracht. Bekijk dit filmpje van het Voedingscentrum en begrijp wat er gebeurt als je borstvoeding geeft.

Vind tips, trics en weetjes op www.borstvoeding.com.

Lees ook wat de diverse verenigingen over borstvoeding vertellen. Klik op de naam om meer over hen en hun zienswijze te leren.

Niet alle moedermelk wordt direct door de baby opgedronken. Je kunt ook gebruik maken van een kolf en deze melk later gebruiken. Maar hoelang mag je borstvoeding eigenlijk bewaren? En kan dit gewoon in de vriezer? Vind hier het antwoord van Medela. En laat je ook direct informeren over het schoonmaken van de kolf.

Het Voedingscentrum geeft ook eerlijk en duidelijk antwoord als het gaat om flesvoeding. Wil je meer weten over het geven van kunstvoeding? Kijk dan op de site van het Voedingscentrum.

Wil je weten hoe ik jullie begeleid rondom voeding? Lees mijn voedingsbeleid.

Ben je nog steeds niet uitgelezen? Check dan ook deze folders over borstvoeding:

Hielprik & Gehoortest

Maar er gebeurt nog meer in de kraamweek. Terwijl jij in je kraambed ligt, komt er een verpleegkundige langs om de hielprik af te nemen en een gehoortest uit te voeren. Na de aangifte van jullie kind, wordt dit voor je geregeld. Hier heb je dus zelf geen omkijken naar.

Veilig Slapen

In de kraamweek leer ik je hoe je een wiegje of bedje opmaakt en ervoor zorgt dat je baby veilig kan slapen. Het is belangrijk om je hierin te verdiepen. In deze folder of in deze folder van VeiligheidNL lees je er alvast meer over.

Leuk als ik bij jou mag kramen. Bel of mail me.

Na de kraamweek

Kraamvrouw ben je 6 weken lang maar de kraamzorg gaat na een week toch echt weer weg. En ja, dat is positief want dat betekent dat jullie het zelf aankunnen. Toch nog even wat aandachtpuntjes.

Shaken baby

Baby’s huilen. Ze kennen nog geen andere manier van communiceren. Soms worden ouders daar wel eens moedeloos van. Maar onthoud dat je NOOIT je baby door elkaar mag schudden uit frustratie. Dit wordt ook wel Shaken Baby genoemd en kan ernstige schade toebrengen aan je kind. Lees meer of check deze handige folder van TNO.

Gevaar bij hydrofiele doeken

Hydrofiele doeken zijn ideaal. Je gebruikt ze overal voor. Met de komst van de baby merk je dat je nooit voldoende hydrofiele luiers in huis kunt hebben. Maar we gebruiken ze ook wanneer we dat niet moeten doen. Over de kinderwagen bijvoorbeeld als we ons kindje willen beschermen tegen zonlicht of als ons kleintje moeite heeft om in slaap te komen. In deze folder lees je waarom dit gevaarlijk is.

Kraampakket left overs

Zijn er spullen over van je kraampakket? Mooi, dan kun je deze delen met moeders in de wereld die geen kraampakket hebben.

Op de site van Stichting Baby Hope lees je hoe je je overgebleven producten kunt doneren en er levens mee kunt redden.

Postpartum depressie

Er komt nogal wat op je af met zo’n klein mensje in je leven. Soms zelfs meer dan dat je aankan. Het is dan ook niet raar dat je je wel eens somber voelt en de roze wolk nog niet ontdekt hebt. Maar voel je je erg somber, trek dan tijdig aan de bel. Wil je weten wat de symptomen zijn van een postpartum depressie? Klik dan hier.

Gemeenschap na de bevalling

Je lijf heeft even alleen in het teken gestaan van het wonder van geboorte en het herstel daarvan. Maar er komt een tijd dat je ook weer aan andere zaken gaat denken. Aan gemeenschap bijvoorbeeld. De eerste keer na de bevalling. Lees hier wat je daarover wilt weten.