De twee streepjes van je test vertellen je dat je mag proosten met bubbels zonder alcohol. Er komt een mini-jij aan. Je bent zwanger! Bestel die babydoos. Bedenk werknaam, roepnaam, tussennaam en bijnaam. Koop een lijstje voor de eerste echofoto en praat tegen je buik. Shop uni, blauw en roze. Houd dagboeken bij en knutsel een geboortekaartje. Wandel binnen in de wondere wereld van informatie die over baby’s gaat. Bereid je goed voor en lees ook onderstaande eens aandachtig door.
Handige info
Zwanger en nu
Ik heb al wat voor je op een rij gezet. Hieronder vind je informatie die betrekking heeft op je zwangerschap.

In de kraamweek
Borstvoeding of flesvoeding
Je baby heeft uiteraard voeding nodig om te groeien. Jij kiest voor borst- of kunstvoeding. Vooral over borstvoeding valt een heleboel te lezen en te leren. Om je een goede indruk te geven heb ik al de nodige informatie voor je verzameld.
Mooi om te zien. Het samenspel van moeder en kind in beeld gebracht. Bekijk dit filmpje van het Voedingscentrum en begrijp wat er gebeurt als je borstvoeding geeft.
Vind tips, trics en weetjes op www.borstvoeding.com.

Lees ook wat de diverse verenigingen over borstvoeding vertellen. Klik op de naam om meer over hen en hun zienswijze te leren.
- Nederlands vereniging van lactatiekundigen
- Borstvoedingorganistatie La Leche League
- Vereniging borstvoeding natuurlijk
Niet alle moedermelk wordt direct door de baby opgedronken. Je kunt ook gebruik maken van een kolf en deze melk later gebruiken. Maar hoelang mag je borstvoeding eigenlijk bewaren? En kan dit gewoon in de vriezer? Vind hier het antwoord van Medela. En laat je ook direct informeren over het schoonmaken van de kolf.
Het Voedingscentrum geeft ook eerlijk en duidelijk antwoord als het gaat om flesvoeding. Wil je meer weten over het geven van kunstvoeding? Kijk dan op de site van het Voedingscentrum.
Wil je weten hoe ik jullie begeleid rondom voeding? Lees mijn voedingsbeleid.
Ben je nog steeds niet uitgelezen? Check dan ook deze folders over borstvoeding:
- Wat is normaal bij borstvoeding, van Medela
- Borstvoeding voor een meerling, van Vereniging Borstvoeding Natuurlijk
- De juiste maat borstschild, informatie vanuit Medela
Hielprik & Gehoortest
Maar er gebeurt nog meer in de kraamweek. Terwijl jij in je kraambed ligt, komt er een verpleegkundige langs om de hielprik af te nemen en een gehoortest uit te voeren. Na de aangifte van jullie kind, wordt dit voor je geregeld. Hier heb je dus zelf geen omkijken naar.
Veilig Slapen
In de kraamweek leer ik je hoe je een wiegje of bedje opmaakt en ervoor zorgt dat je baby veilig kan slapen. Het is belangrijk om je hierin te verdiepen. In deze folder of in deze folder van VeiligheidNL lees je er alvast meer over.
Leuk als ik bij jou mag kramen. Bel of mail me.
Na de kraamweek
Shaken baby
Baby’s huilen. Ze kennen nog geen andere manier van communiceren. Soms worden ouders daar wel eens moedeloos van. Maar onthoud dat je NOOIT je baby door elkaar mag schudden uit frustratie. Dit wordt ook wel Shaken Baby genoemd en kan ernstige schade toebrengen aan je kind. Lees meer of check deze handige folder van TNO.
Gevaar bij hydrofiele doeken
Hydrofiele doeken zijn ideaal. Je gebruikt ze overal voor. Met de komst van de baby merk je dat je nooit voldoende hydrofiele luiers in huis kunt hebben. Maar we gebruiken ze ook wanneer we dat niet moeten doen. Over de kinderwagen bijvoorbeeld als we ons kindje willen beschermen tegen zonlicht of als ons kleintje moeite heeft om in slaap te komen. In deze folder lees je waarom dit gevaarlijk is.

Kraampakket left overs
Zijn er spullen over van je kraampakket? Mooi, dan kun je deze delen met moeders in de wereld die geen kraampakket hebben.
Op de site van Stichting Baby Hope lees je hoe je je overgebleven producten kunt doneren en er levens mee kunt redden.
Postpartum depressie
Er komt nogal wat op je af met zo’n klein mensje in je leven. Soms zelfs meer dan dat je aankan. Het is dan ook niet raar dat je je wel eens somber voelt en de roze wolk nog niet ontdekt hebt. Maar voel je je erg somber, trek dan tijdig aan de bel. Wil je weten wat de symptomen zijn van een postpartum depressie? Klik dan hier.
Gemeenschap na de bevalling
Je lijf heeft even alleen in het teken gestaan van het wonder van geboorte en het herstel daarvan. Maar er komt een tijd dat je ook weer aan andere zaken gaat denken. Aan gemeenschap bijvoorbeeld. De eerste keer na de bevalling. Lees hier wat je daarover wilt weten.